A szauna több évszázados múltra tekint vissza, és a skandináv kultúra elengedhetetlen részeként ma már világszerte népszerű wellness megoldásnak számít. A modern szaunák nem csak hogy segítenek ellazulni és megszabadulni a mindennapok stresszétől, de egészségügyi előnyei is tudományosan bizonyítottak. A rendszeres szaunázás javítja a vérkeringést, segít a méregtelenítésben, támogatja az immunrendszert és akár a fogyókúrában is segíthet. Otthoni szauna telepítésével nem csupán egy plusz kényelmet adunk otthonunkhoz, de hosszú távon egészségmegőrző hatása is lehet. Íme egy átfogó útmutató a modern otthoni szaunák világából, a különböző típusoktól kezdve egészen a telepítésig.

Szauna típusok

Finn szauna:

Ez a legtradicionálisabb szauna típus, ahol a hőmérséklet elérheti az 80-100 Celsius fokot, a páratartalom viszont alacsony, csak 10-20%. A finn szaunákban a meleg levegőt kövekkel teli sütők adják, amelyekre vizet locsolva növelhetjük a páratartalmat és így a hőérzetet is.

Infra szauna:

Az infravörös szaunák alacsonyabb hőmérsékleten működnek (általában 45-60 Celsius fok között), de a hő mélyebben behatol a bőrbe, ezáltal hatékonyabb lehet a mélyebb izmok és szövetek relaxálásában. Ezek gyakran kedvező választásnak bizonyulnak azok számára, akik nem tűrik jól a magas hőmérsékletet.

Gőzkabin:

A gőzkabinok, más néven török fürdők, magas páratartalommal és viszonylag alacsony hőmérséklettel (általában 40-55 Celsius fok) működnek. A magas páratartalom különösen jó a légutak számára, és segít a bőr hidratálásában és tisztításában.

Kombinált szauna:

Ezek a szaunák lehetővé teszik a finn és az infra szaunák előnyeinek kombinálását, vagy akár a gőzkabin funkciók hozzáadását, így a felhasználók testreszabhatják szaunaélményüket az aktuális igényeiknek megfelelően.

Telepítési szempontok

A szauna otthoni telepítésekor számos technikai és praktikai szempontot kell figyelembe venni:

Helyszín választás:

Ideális esetben olyan helyiséget válasszunk, amely elegendően távol van a ház zajos területeitől, hogy nyugodt környezetet biztosítsunk. A pincék, a földszinti mellékhelyiségek, vagy akár egy jól szigetelt garázs is kiváló lehet.

Méret és kapacitás:

Mérlegelni kell, hogy hányan fogják használni rendszeresen a szaunát. Egy kisebb, 2-4 személyes szauna ideális lehet kisebb családok vagy párok számára, míg nagyobb családoknak vagy társaságoknak érdemes nagyobb kapacitású modelleket választani.

Anyagok és építés:

A szauna belső burkolatához általában cédrus, fenyő vagy égerfa használatos, melyek nem csak jól bírják a magas hőmérsékletet és a páratartalmat, de kellemes illatot is árasztanak. Fontos, hogy a szauna helyisége megfelelő szigeteléssel rendelkezzen, hogy hatékonyan tartsa a hőt.

Ventiláció:

A megfelelő légáramlás biztosítása létfontosságú a szauna hatékony működése és a felhasználók komfortja szempontjából. A friss levegő bevezetése és a használt levegő eltávolítása elengedhetetlen.

Elektronika és vízellátás:

Az infra szaunák általában csak elektromos csatlakozást igényelnek, míg a hagyományos finn szaunákhoz lehet, hogy vízellátásra is szükség van a kőzetekre locsolandó víz miatt. Fontos, hogy a telepítést képzett és profi szakember végezze, különösen, ha magas teljesítményű készülékekről van szó.

Egy otthoni szauna telepítése komoly vállalkozás, amely alapos tervezést igényel, de a befektetés megtérülhet a testi-lelki egészség javulásával és az otthonunk értékének növekedésével. A szauna nem csak egy luxus elem, hanem egy hosszú távon is előnyös befektetés az egészségbe és a jó közérzetbe.

Kövess minket, és fedezd fel a legújabb szauna trendeket, amelyekkel az otthonod még fantasztikusabbá teheted a 2024-es évben.

Kapcsolódó szolgáltatásainkat a következő link alatt találod:


Kérdésed van?


Ha további kérdéseid merülnének fel a különböző szolgáltatásokat illetően, akkor érdeklődj az elérhetőségeinket, hogy a kollégáink szakértelmükkel válaszolhassanak a kérdéseidre.

További információkért hívj minket a +36305749745 telefonszámon, vagy keresd fel bemutatótermünket a 4025 Debrecen, Külsővásártér utca. 11. szám alatt.

Ha további inspirációra vágysz, kövesd blogunkat, vagy Facebook és Instagram oldalunkat.